търговците най-често подвеждат потребителите с информация, която е невярна.Български“ плодове

...
 търговците най-често подвеждат потребителите с информация, която е невярна.Български“ плодове
Коментари Харесай

КЗП: От 350 проверки установихме 370 нарушения

 търговците най-често подвеждат потребителите с информация, която е погрешна.

„ Български “ плодове и зеленчуци се оказват от Турция, да вземем за пример. Има разминаване в грамажите - цените са едни на щанда, а на касата се оказват напълно други. Подобни практики изкривяват целия пазар, тъй като са причина за изкуствено завишаване на цените ", разясни Алипиев. Запитан при кой артикул да внимаваме при цена и грамаж, той уточни, че най-драстичните разлики са регистрирани от проверяващите при млечните артикули.

„ Трябва да се внимава и при продуктите, които са в насипно положение – да вземем за пример топла витрина. Там цените са за 100 гр., а е редно да са за 1 кг “, посочи Алипиев. Той подсети, че цените в брошурите би трябвало да дават отговор на цените на щанда, както и да има нужните количества, с цел да се покрие търсенето. 

„ Търговецът дефинира цената на дадена стока, само че пазарът дефинира тази цена пазарна ли е, или не е пазарна. В последна сметка потребителят е този, който взима осведомения избор “, акцентира ръководителят на КЗП. Той предизвести, че санкциите за нелоялна комерсиална процедура стигат до 50 000 лв.. Има и административни по-леки нарушиения от инспекциите на КЗП, от които глобите стигат до 500 лв..

 призова хората да пазарят от потвърдени търговци, които са открити и положителни в продажбата на стоката си. Стоил Алипиев се надява в рамките от 3 до 6 месеца потребителите да усетят по-ниски цени на пазара. 

Председателят на КЗП се ангажира инспекциите по магазините да продължат и отсега нататък.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР